четвъртък, 23 май 2013 г.

Още един QUASI AMP - едно шантаво изпълнение

Мотаеха ми се два трафа, еднакви, от стари ТВ-та. Имах и две лампи, индикаторни, EM84. Хрумна ми идеята да направя усилвател със транзисторни стъпала, но за индикатори да изпозвам лампите.
Трансформаторите бяха подходящи за направата на тези стъпала. Проблем беше захранването на лампите, тъй като искат 200 волта анодно напрежение. Тук решението дойде от ровене по интернет, видях че може да се свържат две трафчета срещуположно, и след проби на хвърчащ монтаж, нещата се получиха.
 Така стъпалата се захранват от основните 2 трафа, а лампите от другите. Основното захранване дава 2х24 волта, филтрирано със по 22 000 uF на рамо. Схемата е стандартната за Quasi amp, с квазикомплементарна двойка транзистори 2N3055 .



Тук вече идва шантавата идея, дизайна на ампа да е нещо подобно на лампов усилвател, някой неща да са изнесени отгоре на плочата. И така , шасито е от 1,5 мм. алуминиева ламарина, върху него са радиаторите (допълнителните ) за крайните транзистори и индикаторните лампи. На малко панелче са двете ключета за вкл./изкл. на усилвателя и за избор между двата налични входа. За щитата от постоянно напрежение в изходите е задължителна, слагам я на всички ампове от подобен тип. Тя има и време задържане при включване, избягва се неприятното пукане в ОТ.




В крайна сметка се получи един страхотно изглеждащ и свирещ усилвател с изходна мощност от 2х40 вата на канал. Слушах си го доста дълго време,  но напоследък съм на ламповия, за който ще разкажа по-нататък. Този засега стои и чака нов собственик, продава се.

Няма коментари:

Публикуване на коментар